Hva er dette?


Denne merkelige larven får hver sensommer stor oppmerksomhet grunnet sitt spesielle utseende. Ikke bare er den stor og med kraftig tegnede øyeflekker, for den kan også forlenge sine fremste segmenter til det som ligner en snabel. Norsk navn «Stor snabelsvermer» har den fått nettopp fra larvens utseende, og på engelsk kalles den «Elephant hawkmoth».

DSC_0023

Stor snabelsvermer har fått navnet fra larven, som kan forlenge de fremre segmentene til det som ligner en snabel. Øyetegningene er slett ikke ekte øyne, men er kun påtegnet for å skremme fugler og andre fiender.

Larvene er på vandring etter et passende sted for forpupning i siste halvdel av august. I denne perioden observeres de ofte av oss mennesker, både på grunn av sin betydelige størrelse og fordi larven er usedvanlig livlig i denne perioden. Tidligere om sommeren er den opptatt med å vokse, og dette oppnår den ved å ete mer eller mindre kontinuerlig på næringsplanten, som er geitrams. Sommerfuglen har de siste 10 årene spredd seg betydelig vestover og nordover i landet grunnet tilsvarende spredning av geitrams, og i dag er sommerfuglen å regne som svært vanlig i hvert fall på Vestlandet.

Sommerfuglen flyr på forsommeren, og er en fantastisk vakker og karakteristisk stor sommerfugl med kraftig rosa og olivengrønn farge. Arten tilhører tussmørkesvermerne, som også huser andre store og flotte nattsvermere.

Stor snabelsvermer kan du fange i lysfelle, og om du lykkes vil dette være en fantastisk opplevelse av å plutselig finne noe betydelig mer eksotisk enn de vanlige sommerfuglene du ser i hagen på dagtid. Larven kan du også lett få til å forpuppe seg om du finner et utvokst eksemplar i slutten av august, men du må vente til våren før den klekkes.

Stor snabelsvermer Deilephila elpenor.

Stor snabelsvermer Deilephila elpenor.

DSC_0016  DSC_0010

DSC_0008a DSC_0005

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *