Bloddråpesvermer – vakker men giftig


Bloddråpesvermerne bærer sitt navn med rette! De koksgrå eller grønnlig glinsende vingetegningene krydret med blodrøde flekker signaliserer om at vi her har med en uspiselig art å gjøre. Fargene er heller ikke et spill for galleriet, for bloddråpesvermerne benytter faktisk blåsyre i sitt forsvar mot fiender. De er også relativt hardføre til sommerfugler å være, og kan faktisk overleve et ublidt møte med et fuglenebb.

 

I Norge har vi seks arter bloddråpesvermere, men flere av dem er sjeldne. Sommerfuglene er avhengige av åpne områder med blomster, og endringer i kulturlandskapet i senere år har dessverre hatt negativ innvirkning på disse vakre skapningene.  Unntaket er fjellbloddråpesvermeren, som flyr på snaufjellet der slik innvirkning ikke har funnet sted.

 

Bloddråpesvermerne er solelskende dyr, og det er et hyggelig syn å se disse små «bamsene» komme sirklende inn for landing på en blomst etter et strå. I disse dager kan seksflekket bloddråpesvermer sees spredt i lavlandet, mens fjellbloddråpesvermer vil kunne glede alle fjellvandrere som nyter godværet i høyfjellet!

 

IMG_1129

Seksflekket bloddråpesvermer finner du i disse dager på skjær og holmer i Os. Ervikane er en god lokalitet, og her kan du med sikkerhet oppleve arten om du ser godt etter på blomster som vokser langs sjølinjen.

 

Seksflekket bloddråpesvermer.

Seksflekket bloddråpesvermer.

 

Fjellbloddråpesvermer på Filefjell.

Fjellbloddråpesvermer på Filefjell.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Bloddråpesvermer – vakker men giftig