Humlesvermerinvasjon


Bredkantet humlesvermer virker i år å være særdeles vanlig på Vestlandet, og kan oppleves nå på forsommeren frem mot fellesferien.

Dette er en utrolig livlig og kul sommerfugl! I motsetning til en humle, som lander tungt på en blomst på leting etter nektar, vil humlesvermerne helst stå stille i luften mens de suger nektar ved å stikke sugesnabelen inn i blomsten. Bevegelsene kan minne om en kolibri. I flukt farer den fram og tilbake over blomsterenga, og skaper liv og røre med sin aktive fremtoning. Utseendemessig minner den svært mye om en humle, noe den drar nytte av for å skremme fugler fra å spise den. Du vil likevel fort lære deg forskjell, både på de karakteristiske antennene, de større og spissere vingene og ikke minst på oppførselen. Humlas summelyd er for en humlesvermer erstattet av en dypere helikopterlignede lyd.

Humlesvermeren tilhører en gruppe sommerfugler som kalles tussmørkesvermere, som huser noen av de største og kraftigste nattsommerfuglene i vår fauna. Her finner vi blant annet dødningehode, vindelsvermer, ligustersvermer og ospesvermer. Dette er utrolig vakre sommerfugler, og noen av dem er faktisk temmelig vanlige men observeres likevel ikke så ofte av oss mennesker fordi de flyr nattestid i stummende mørke. De dukker sjelden opp ved vanlig utelys, men er desto lettere å lokke til en lysfelle. Humlesvermer observeres derimot fordi den er solelskende og dagaktiv, og fordi den mer enn gjerne oppsøker hageblomster. Se ekstra nøye etter på humlene i hagen, kanskje du også har besøk av humlesvermer i disse dager!

humlesvermer1humlesvermer2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *